© 2015 . All rights reserved.

Yoghurt – den gode hjemmelavede slags

Der er noget særligt dejligt over at lave hjemmelavet yoghurt. Det er old school, på den rigtig rare måde. Det er blevet gjort i mange, mange generationer, også dengang man ikke havde fancy ovne til hjælp. Så du kan være helt rolig ift. bakterier osv her. Og som med alt andet hjemmelavet, fåes det ikke bedre. Du kan tilføre frugtkompot eller honning efterfølgende, hvis du godt kan lide din yoghurt med smag. Eller  bruge den i marinader, dressinger og saucer.

Du kan bruge alle slags mælk. Jeg bruger normalt letmælk, men sød eller skummet er lige så fint. De bliver bare henholdsvis lidt tykkere eller lidt tyndere i konsistensen. Lader du din yoghurt køle ned til under 40-45 grader, inden den ryger i ovnen/høkassen, bliver den mildere i smagen; 45-50 grader gør den mere syrlig. Brug altid den friskeste mælk du kan skaffe. Det er også vigtig at yoghurtkulturen du bruger til starterkultur, er økologisk. Der er nemlig MANGE flere af de gode bakterier i øko og det giver et bedre resultat.

Electrolux ovnen har et specielt program til yoghurt, hvor den automatisk indstiller sig på 42 grader og tilføjer lidt fugt/damp under forløbet. Man kan ikke stille på graderne i denne funktion, men tiden kan indstilles. Den starter ved 6 timer, som er minimum, så det er fint nok. Hvorfor den tilfører damp ved jeg ikke rigtig, da jeg har gjort det mange gange uden, med succés. Måske er det bare en ekstra sikkerhed for at yoghurten ikke tørrer ud i overfladen. Anyways, det skader ihvertfald ikke. Du kan med fordel lave større portioner, især hvis du vil dræne din yoghurt, Så bliver der ikke meget mere end en halv liter ud af nedenstående portion. Bare du tilføjer en dl yoghurt starter pr. liter mælk, så klarer du dig fint.

1 liter økologisk mælk

1 dl frisk, økologisk yoghurt naturel, stuetemperatur

 

Opvarm mælken i en gryde til omkring 85-90 grader. Lige under kogepunktet. Lad den så afkøle til omkring 40-45 grader. Rør yoghurten i mælken.Sæt din ovn til yoghurt funktionen(Menu-specielle funktioner-helt ude til højre) og indstil tiden til seks – otte timer. Stil gryden med yoghurt/mælken i ovnen med låg på og vent.  Alternativt stiller du den i høkasse (uldtæpper/håndklæder/aviser) på hjemmets luneste sted, og lad den stå der i seks-otte timer. Det har jeg også gjort masser af gange, det fungerer glimrende.

Tag (eller pak) yoghurten ud og rør den igennem, til den er blank og fin. Nu kan du bare hælde den på mindre glas eller flasker, som stilles i køleskab, til de skal spises. Eller du kan hælde det hele op i en si, med et opvredet klæde i, og dræne yoghurten nogle timer eller natten over. Det giver en meget mere cremet yoghurt, a la de græske typer. Det kan jeg selv rigtig godt lide, men det kommer an på hvad man skal bruge den til. De kan sagtens holde fem-seks dage i køleskabet.Tag en dl fra(pr. liter mælk), som du kan bruge til opstart næste gang du skal lave yoghurt. Starteren skal dog bruges inden tre dage.

Jeg elsker mig morgen yoghurt med frisk frugt eller bær, god honning og nogle hakkede nødder, så som hasselnødder eller mandler. Jeg kommer også frysetørret hindbær på indimellem. Det giver lidt syrlighed og så er det edderpænt.