© 2016 . All rights reserved.

Vaniljeflødeis + et twist af rom og rosin.

Det er sommer for pokker! I det mindste lige i disse dage her. Uanset hvad, så er det istid her i familien, og vi spiser is hver dag om sommeren. Det er vores “guilty pleasure”, som ikke er spor syndig, hvis du spørger mig. Vi køber tit en kugle is i vores lokale isbiks men laver også selv ret meget is herhjemme. Her får du opskriften på en grundismasse (vaniljeis), og så kan du selv lege med at tilsætte smag, hvis du kan lide den slags. Du får også et af mine forslag til, hvad du kan putte i, nemlig rom/rosin. Det er måske lidt voksent men smager bare så godt, og du kan jo altid lave dobbeltportion af ismassen og så kun smide romrosinerne i den ene halvdel. Så er der sørget for alle i familien:-)
 
 
Vaniljeflødeis + et twist af rom/rosin
(Denne opskrift er lavet som en del af mit samarbejde med Electrolux )
5 dl piskefløde
5 dl sødmælk
8 æggeblommer
125 g sukker
kornene fra 2 vaniljestænger
1 knivspids salt
  
Æggeblommer, sukker og vaniljekorn piskes hårdt, til sukkeret er opløst. Kom mælk og fløde i æggemassen og pisk igen, til det hele er en ensartet masse. Tilsæt de tomme vaniljestænger, hæld massen i enten en vakuumpose og vakumér eller i en ziplock-pose, der lukkes tæt.
 
Sæt ovnen på sousvide-funktionen (eller sæt andet sous vide-grej op) på 83 grader og sous vide ismassen i 1 time og 15 minutter. Tag posen ud, ryst den lidt og læg den på køl, til den er helt afkølet, minimum et par timer men gerne  natten over i køleskabet.
 
Kør ismassen på ismaskine, til den har sat sig. Hvis du ønsker til at tilføje smag – for eksempel rom/rosin – så gør det til sidst i processen. Det kunne også sagtens være bær, frugt, chokolade eller cookie dough. Hvis du ikke har en ismaskine, kan du hælde ismassen i en form og røre i den hver halve time, til den her sat sig.
 
 
Rom/rosin-twist
 
150 g sultanarosiner
2 dl rom
 
Dette er den voksne udgave, hvor der bruges rigtig rom. Skal børnene også spise med, kan det være en god idé at give rommen et hurtigt opkog, så lidt af alkoholen fordamper.
 
Vakuumpak rom og rosiner sammen eller hæld dem i en ziplock-pose og læg posen ind i ovnen sammen med ismassen (eller i dit andet sousvide-grej). På den måde infuserer rosinerne hurtigere. Alternativt kan du også bare lade dem trække helt oldschool (minimum 24 timer, men gerne 2-3 dage). Det andet er bare hurtigere – og du har jo alligevel gang i ovnen.
 
Rør de “druknede” rosiner i isen til allersidst. Gem rommen, som nu smager dejligt af rosiner. Kog den eventuelt ind med lidt sukker, så har du en dejlig sirup, du kan hælde over isen.
 
Server som kugler i vaffel, i en skål eller (som på billedet) som issandwich med hjemmelavede cookies.