© 2012 . All rights reserved.

Stegt kylling.

Vi er lige kommet hjem efter en uges research tur på Malta(skal derned og holde fotokursus senere på året) og er propmætte at “Alt Godt Fra Havet”. De kan virkelig tilberede fisk dernede, og det hele er friskfanget, direkte fra det omkringliggende Middelhav. Blæksprutte, rokke, tun osv. Skønt.

Men efter en uge på restauranter hver dag, er det bare fantastisk at komme hjem i sit eget køkken. Og nogle gange er det de simpleste ting der kan gøre en lykkelig. Så som en stegt kylling. Jeg bilder mig ikke ind at du ikke kan lave kylling eller at du ikke har prøvet at lave det masser af gange før, men nogen gange er det alligevel godt at blive mindet om at enkel, simpel mad kan være helt fantastisk. Derfor dette blogindlæg.

Det vigtige med simpel mad er,  selvfølgelig, råvarerne. Køb den allerbedste kylling du kan få fat i. Økologisk.  Ved godt at en virkelig god kylling koster det tredobbelte af en lille stakkels burkylling, men der er også tredobbelt smag, tredobbelt kød og tredobbelt mæthed i sådan en fætter. Og tredobbelt god samvittighed:-) Og da der jo ikke skal laves salat og kartofler og chutney osv til dyret, så er udgiften nok til at overse. Du vil ikke fortryde det.

I dette tilfælde var vi jo lige kommet ind af døren efter en uge væk fra huset og det var lørdag eftermiddag, så Irma var mit bedste bud. De har nemlig gode økologiske kyllinger. Og det bedste surdejsbrød man købe i et supermarked. Nemlig et fra Rhein Van Hauen. Det vender jeg tilbage til om lidt.

Stegt kylling:

1 god økologisk kylling.

2 citroner

Masser af friske rosmarin kviste

En god dusk friske timian kviste

Nogle ordentlige klatter smør

Et helt hvidløg(gerne mere)

Havsalt, Peber

Tænd ovnen på 200 grader. Eller endnu bedre, start din Weber kuglegrill op. Mens den varmer op, placerer du kyllingen så den har lårbenene ind mod dig. Stik nu dine pegefinger ind mellem brystskindet og brystet og løft forsigtigt skindet løst hele vejen frem til halsen og ned langs ribbenene i begge sider.  Pas på ikke at rive hul på skindet eller lave åbningen for stor. Så løber al saften nemlig ud under stegningen. Løft herefter kyllingen op i lodret position og drys salt ned i hulrummet mellem skind og bryst. Placer 3-4 stilke rosmarin i samme hulrum og på begge sider, efterfulgt at 2-3 gode klumper smør. Pres evt. det hele lidt sammen, ved at trykke let oven på skindet. Gnid så kyllingen med masser af citronsaft og salt. Både indvendig og udvendig. De brugte citroner placerer du inde i selve kyllingen, sammen med et helt hvidløg, skåret over på tværs, og en hel del rosmarin og timiankviste. Smid også lidt rosmarin på brystet af kræet. Bind lårene sammen og godt ind til kroppen af kyllingen, så det hele bliver færdig samtidig. Pensl et ovnfast fad med lidt olie og smid den i ovnen, midterste rille, i en times tid. Gør du det på Weberen, skal det være på indirekte varme. Husk at lægge en foliebakke under kyllingen, mellem de to kulbakker, så du får al saften med. Tjek om kødsaften er klar efter 50 minutter. Er den det, er den færdig. Lad den trække lidt inden servering. Du kan skære den ud i vinger, lår og bryst(del begge bryster i 2) og lægge det hele ned i fadet igen, sammen med al den gode saft, eller bare serverer kyllingen hel og lade folk brække de stykker af de nu foretrækker.

I gamle dage, når italienerne spydstegte fasaner og andre fjerkræ, satte de altid en skive brød mellem hver fugle på spydet, for at opsuge lidt af smeltefedtet. Det var praktisk, da man på den måde undgik at for meget fedt røg ned i flammerne og blussede op. Men det må også ha været ret lækker at spise det brød bagefter. Helt grillet og fyldt med smag fra dyrene. Og det er her mit dejlige surdejsbrød kommer ind i billedet. For det er stort set efter samme princip jeg brugte det. Jeg grillede brødet på min grillpande og dyppede det så under måltidet, i al det dejlige smeltede kyllingefedt, der jo undervejs i ovnen havde blandet sig godt med smørret, hvidløget, rosmarin/timian og citronsafterne. Smagen kan ikke beskrives. Men det er det jeg mener med enkel, simpel mad. Puha, det var godt.

Lavede iøvrigt også en hurtig råmarineret agurksalat til, for at bryde det lidt fede fra brødet og give lidt surt til det søde kyllingekød.

Agurksalat:

1 agurk

2 dl god eddike(Jeg brugte fransk æbleddike)

2 dl sukker

Skær agurken i de tyndeste skiver du kan komme til. Bland eddiken og sukkeret og rør ldit rundt til sukkeret er godt opløst. I med agurkerne og lad dem trække til du skal spise kyllingen. Igen, helt enkelt. Resten kan sagtens holde sig i køleskabet en uge eller mere, så du kan også gå all in og lave dobbelt portion. Så er der også til en god frokost en anden dag.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.