© 2013 . All rights reserved.

Rugbrødslagkage, lettere pimpet

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Det er min fødselsdag idag. Og det skal selvfølgelig fejres med en god fødselsdagslagkage. Dette er min version af den klassiske sønderjyske rugbrødslagkage.

Den falder måske så ikke i god jord hos sønderjyderne, for jeg har pimpet den ret meget i forhold til den klassiske, blandt andet med en chokoladeganache som glasur og mascarponecreme som fyld. Den er på alle måder overdådig og “over the top”, men det må man også godt på sin fødselsdag.

Denne opskrift og mange andre, kan også findes i min første kogebog, der udkommer den 23 oktober, 2013

 Rugbrødslagkage

10-12 stykker

 Lagkagebunde:

250 g rørsukker

4 æggeblommer

2 spsk koldt vand

130 g rugbrød

2 spsk hvedemel

2 spsk kartoffelmel

2 spsk god kakao

2 tsk bagepulver

120 g hasselnødder

5 æggehvider

Pisk sukker, æggeblommer og vand til en god æggesnaps. Riv eller blend rugbrødet så fint som muligt. Rist nødderne på en varm pande, lad dem køle af og nuldr dem mellem hænderne, så hinderne (skindet) falder af. Blend nødderne eller hak dem meget fint. Bland rugbrød, hvedemel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og nødder i en skål. Vend blandingen i æggesnapsen. Blandingen vil nu føles rimelig sej, men bare rolig, om lidt gør æggehviderne den lind og fin igen. Pisk æggehviderne stive og vend dem derefter forsigtigt i dejen. Fordel dejen i tre smurte forme (ca. 22 cm), og bag dem ved 200 grader i 10-14 minutter. Tag bundene ud og lad dem køle helt ned på en rist

Creme:

200 gram mascarpone

200 ml fløde, pisket til flødeskum

1 god vanillestang

30 gram sukker

500 gram blåbær

500 gram hindbær

eventuelt et skvæt mørk rom eller kirsebærlikør

NB: Du kan med fordel bruge flere forskellige bær – kirsebær, brombær og ribs vil være lige så fantastiske.

Bland mascarpone og flødeskum og tilsæt herefter sukker, kornene fra vanillestangen og eventuelt den valgte sprut. Læg en lagkagebund på et flot fad. Fordel halvdelen af mascarponecremen ud over bunden. Kom ikke for tæt på kanten, da fyldet ellers vil blive presset ud over kanterne, når næste lag kommer på. Fordel halvdelen af bærrene i massen. Læg en ny bund henover og gentag processen. Gem en god håndfuld bær til pynt og læg sidste lagkagebund på toppen.

Ganacheglasur:

350 gram god mørk chokolade

300 ml fløde

eventuelt 1 spsk kirsebærlikør eller mørk rom (samme som du har brugt i cremen)

lidt flormelis til pynt

Hak chokoladen grundigt og læg i en skål, der kan tåle varme. Varm fløden op til lige under kogepunktet og lad den simre et minuts tid. Hæld fløden over chokoladen og lad det stå i fem minutter. Ikke røre i den imens! Efter fem minutter kan du røre fløden og chokoladen godt sammen og eventuelt tilsætte lidt sprut. Hæld ganacheglasuren ud over kagen, gerne så det flyder lidt ud over kanterne og pynt med de resterende bær og et drys flormelis.

Rugbrødslagkage 3

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail