© 2012 . All rights reserved.

Ramsløgspesto. Jep, sæsonen er startet!

April er måneden hvor man for alvor kan begynde at se de første ramsløg stikke op af jorden. Igår fik jeg så endelig tid til at cykle i Søndermarken med min søn for at plukke lidt til husholdningen og samtidig lære ham, at ikke alle råvarer kommer fra Irma.

Ramsløget er jo blevet populært i forbindelse med den efterhånden verdenskendte nordiske madbølge, startet af blandt andre den gode Claus Meyer og Rene Redzepi (NOMA). Det findes i enorme mængder i naturen og er ikke svært at genkende og plukke selv. Man skal dog være opmærksom på at bladene godt kan forveksles med liljekonvaller, som er ret giftige. Heldigvis har ramsløget en umiskendelig hvidløgslugt, så bruger du næsen, er du ikke i tvivl, når du har fat i den rigtige. Når du kommer hjem med dem, skyller du dem grundigt og lader dem tørre. Dem, du ikke bruger til pesto, kan sagtens holde sig en god uges tid i køleskabet.

Ramsløg kan bruges til mange ting, og jeg poster sikkert flere opskrifter henover sommeren, men i går lavede jeg altså pesto af dem. Den oprindelige opskrift er taget fra Meyers ALMANAK, som iøvrigt er en fantastisk kogebog, alle burde eje. Masser af inspiration til maden i hverdagen! Anyways, jeg har efterhånden ændret opskriften en del; jeg bruger aldrig sukker/honning i min version, for det meste bruger jeg valnødder i stedet for hasselnødder og sidst men ikke mindst bruger jeg olivenolie og ikke rapsolie. Jeg har endnu til gode at smage en rapsolie, som kan hamle op med god olivenolie, må jeg indrømme (undskyld nordiske mad freaks!) Nå, vi skal jo til det. Her kommer “min” opskrift – du er selvfølgelig meget velkommen til at ændre den, lige så tosset du vil. Smag godt på den og tilføj, hvad du selv synes af sødme og syrligt, salt og peber. Pestoen er knaldgod til hjemmelavet pasta, bagte rodfrugter og et godt stykke gris! Eller på en rugbrødsmad med god prosciutto og et stykke manchego.

 

Ramsløgspesto:

ca. 30 blade ramsløg

1 stort bundt bredbladet persille

1 stor håndfuld valnødder (eller hasselnødder eller pinjekerner)

1 håndfuld friske brødtern uden skorpe

2 dl god olivenolie (eller rapsolie)

Salt og peber og citronsaft til tilsmagningen. Evt. sukker eller honning…

Blend ramsløg, persille, nødder, brød og olie til den ønskede konsistens. Nogle kan lide grov pesto, andre vil gerne have den mere cremet. Tilsæt mere olie eller ramsløg efter behov. Kom godt med salt i og smag til med peber, citron saft og evt. lidt rørsukker eller honning.

 

Ramsløg findes mange steder i naturen, for eksempel i Søndermarken (Valby) men skulle du ikke være i nærheden af et godt ramsløgssted, så er Irma begyndt at sælge dem. Her kan du også få brændenælder og skvalderkål, hvis ikke du allerede har masser af dem i haven. Det har jeg, så måske der snart dukker nogle opskrifter op her på bloggen med ukrudt fra haven. Very nordisk:-)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.