© 2012 . All rights reserved.

Kryddergris

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
For nyligt udkom Fairtrademagasinet som tillæg til Politiken, og i den forbindelse blev jeg spurgt, om jeg ville lave fire opskrifter, hvori jeg brugte nogle Fairtrade-mærkede produkter. Det ville jeg selvfølgelig! Både fordi det er spændende at lege med opskrifter – specielt når man er bundet af visse ingredienser – og fordi jeg går meget ind for at købe Fairtrade-mærkede varer. Jeg har selv været i Den Dominikanske Republik for nogle år siden for at besøge Fairtrade-bananplantager, så jeg har set med egen øjne, at systemet virker og virkelig hjælper bønderne.

Da det jo ikke er alle, der ser tillægget, vil jeg lige smide nogle af opskrifterne her på bloggen, så du også kan få glæde af dem. Jeg starter med denne indisk inspirerede opskrift med gris, men du kan også sagtens bruge lam, som også passer rigtig fint til denne krydderblanding.

Retten passer i øvrigt rigtig godt til denne lidt kolde årstid, hvor vi lige skal vænne os til overgangen fra lunt til køligt vejr, inden vi går i gang med alle de langtidsbraiserede retter, som passer så godt til vinterkulden.

 

Kryddergris:

600 gram økologisk svinekød i mundrette tern

2 store løg

5-6 fed hvidløg

3o gram frisk ingefær

jordnøddeolie

6 kardemommekapsler

6 laurbærblade

1 lille kanelstang

2 tsk korianderfrø

2 tsk spidskommen frø

2 tsk tørrede chiliflager (eller efter smag)

1 spsk paprika

1 tsk stødt ingefær

1 tsk stødt kanel

1 tsk. gurkemeje

4 spsk tomatkoncentrat

5 dl vand

1 dl fløde

en god klump smør

havsalt og peber

Skær løg, hvidløg og ingefær i mindre stykker og blend det eller kør det på foodprocessor, til det blir en ensartet masse. Stil til side. Rist korianderfrø og spidskommen på en tør og meget varm pande til de begynder at dufte kraftigt. Pas på de ikke brænder på! Vi snakker få sekunder, så bliv ved panden. Stød dem i en morter eller blend til pulver. Stil til side. Steg svinekødet gyldent i jordnøddeolien, sammen med kanelstang, kardemommekapsler og laurbærbladene. Tag kødet op og tilsæt løgblandingen, de pulveriserede korianderfrø og spidskommen, chiliflager, paprika og tomatkoncentratet til krydderierne på panden. Sauter 3-4 minutter. Kom svinet på igen, tilsæt vand og et godt pulver salt. Kog under låg til kødet er mørt, cirka 40 minutter. Hæld fløden ved efter 35 minutter, så det også når at koge lidt ind. Smag maden til med salt, peber, citron og måske lidt sukker efter behov. Server i skåle eller dybe tallerkner med basmatiris til. Drys et godt pulver friske urter på lige inden servering, f.eks koriander og mynte.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail