© 2012 . All rights reserved.

Kringle er det nye sort!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rhododendronerne står og fryser udenfor og vinteren sniger sig langsom ind på os. Den har været længe på vej i år. Ikke at vi har savnet den, men nu den er her, er det egentlig meget hyggeligt. Ja det er frygteligt kold udenfor og det er surt at stå op i et koldt hus. Men det er også tiden til dejlig vintermad der kan tilbyde varme og lidt polstring på sidebenene til at modstå kulden.

Supper og langtidsbraisserede ting i ovnen eller i trykkogeren er mere reglen end undtagelsen her i huset for tiden. Og når weekenden kommer, kan jeg ikke styre mig længere. Jeg MÅ bage et eller andet. Noget til kaffen efter de lange gåture. Eller til at få lidt kortvarigt energi på en dvask søndag.

Idag blev det til kringle. Det blir det tit til. Katrine mener det er den bedste kringle i verden, så det er jo ikke svært at motivere sig til at flikke en sammen. Den er også sindssyg god. Og stor nok til at vare lidt ind i næste uge, når man kun er to og et barn i husstanden. Problemet opstår hvis rygtet løber. Der er kringle hos Kat og Timm! Så får vi pludselig uventet besøg fra nær og fjern. Mine forældre dukker tilfældigvis op og skal lige låne et eller andet. Venner kørte tilfældigvis forbi Valby og ville lige se om vi var hjemme…Men det er jo hyggeligt, og jeg plejer under alle omstændigheder at lave to store, for de kan let fryses ned og så er der til en anden god gang der kommer uventede gæster på besøg…

Rigtig mormorkringle. (Nok til 8 personer)

1 pk. økogær (Bemærk at økogær “kun” er på 42 gram i forhold til almindeligt gær på 50 gram. Men hævekraften er den samme)

2 dl mælk

2 æg (XL)

2 spsk. sukker

1 tsk. havsalt

Et godt pinch stødt kardemomme

500 gram hvedemel

200 g blødt smør

Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Pisk sukker, æg, kardemomme og salt i. Tilsæt halvdelen af melet og ælt det sammen. Put det bløde smør i og ælt videre mens du tilsætter resten af melet. Dejen skal ende med lige akkurat at slippe hænderne. Lad den hæve tildækket i skålen en times tid i stuetemperatur. Lav fyldet imens.

Fyldet:

150 g marcipan

1 æble

150 gram rørsukker

150 g blødt smør

Rosiner efter smag. Gerne en god håndfuld

Riv marcipanen og æblet på et groft rivejern. Ælt smør, rosiner og sukker sammen og bland med marcipanmassen.

Samling af kringlen:

Drys mel ud på din arbejdsflade. Giv dejen en mavepuster og rul den ud på melet i bageplade længde og ca. 20-25cm bred. Smør marcipanfyldet ud på dejen, men efterlad en lille kant hele vejen rundt. Fold de korte ender ind over dejen og fold derefter de to langsider indover så de overlapper hinanden med et par centimeter og klem dem lidt sammen. Vend dyret så samlingen vender nedad og pensl med æg, drys med hakkede hasselnødder og et godt lag groft rørsukker, eller perlesukker. Lad den efterhæve en halv time og smid den så i ovnen ved 180 grader i 25 minutter. Tjek den efter 20. Lad den hvile lidt. Den smager herregodt lun.

Som sagt, så laver jeg tit dobbelt portion og fryser den anden ned. Så er der altid til uventede gæster. Den kan sagtens gå i ovnen frossen og varmes op på lav varme. Du kan også lave to små kringler af ovenstående portion, hvis det giver mere mening for dig.

One Comment

  1. Rikke Skovlund

    Mums tænderne løber i vand, den skal helt sikkert bages.

Leave a Reply

Your email address will not be published.