Årets gløgg © 2012 . All rights reserved.

Glöggessens

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Så er det ved at være jul. Eller ihvertfald tid til at forberede sig til jul, sådan rent gastronomisk. Glögg er for mig en uløselig del af december måneds juleforberedelser, og har du mod på at lave en glöggessens selv, vil din jul med garanti blive endnu bedre. Man kan efterhånden få en hel del mere eller mindre fabriksfærdige versioner af glögg og glöggessens, men jeg har endnu til gode at finde en, som er rigtig god. Ja, de er super lette lige at varme op hvis man får uventede gæster, men det er denne her altså også. Fordi du gør forarbejdet (som tager cirka 10 minutter + og to ugers ventetid) allerede nu. Og, udover at smage MEGET bedre end noget som helst købeprodukt, så kan jeg love dig for, at der ryger kredit ind på respektkontoen, når du serverer denne her fætter for dine venner, familie eller kolleger. Varmet op med rødvin, lidt smuttede, hakkede mandler og nogle rosiner udblødt i rom. Uhm, jeg kan næsten ikke vente. Godt jeg stadig har lidt tilbage fra sidste år;-)

1/2 flaske neutral snaps (eks.Brøndumsnaps)

2 hvidtøl

1/2 flaske portvin

400 g sukker

5 hele vanillestænger

5 hele muskatnødder

5 hele stykker kanel

1 stor spsk. hele nelliker

1 stor spsk. stødt kardemomme(Jeg bruger hele kardemommefrø, knuser dem i morter og hælder det hele i essensen)

1 tommelfingerstørrelse ingefær, revet eller skåret i tynde strimler

2 stænger lakridsrod

1 øko appelsin i skiver

1 øko citron i skiver

lige dele rosiner og mørk rom

Bring øl & sukker i kog under omrøring. Køl det af til det er fingerlunt. Flæk vanillestængerne og knus muskatnødderne i store stykker. Hæld snaps & portvin i gryden med øl og sukkerblandingen. Kom vanille, muskatnødder, kanelstykker, nelliker, kardemomme og ingefær i væsken og rør det godt sammen. Tilsæt appelsin og citron. Hæld det på et stort patentglas med låg eller i en glas-bowle med låg. Rør i det et par gange eller 3 om ugen - lad det trække i 2 uger, si det og hæld det på fine flasker. Her er til mange gange glögg og den holder op til flere år!

Udblød rosinerne i rom og lad trække nogle dage, inden du skal i gang med at servere glögg. Du kan udskifte rom med portvin, hvis du bedre kan lide din glögg lidt sødere.

Når du skal lave færdig glögg, blander du essens med en ikke alt for god rødvin (essensen er så kraftig og sød i smagen, at du alligevel ikke kan smage, hvor god vinen er) i cirkaforholdet 2 dl essens til en flaske vin og tilsætter de romudblødte rosiner & hakkede mandler. Hvis gløggen er for stærk, så tilsæt mere sukker efter smag:-)

Bemærk at gløggen ender med at blive rimelig stærk, rent alkoholmæssigt, så pas på med serveringen. Folk tænker ofte ikke på hvor stærk den er, da den jo smager sødt og varmt. Men den slår hårdt, hvis ikke man passer på.

Server med æbleskiver, julekringle, pandekager eller bare som rar velkomstdrink selve juleaften, når gæster ankommer, helt udslidte af at slæbe alle gaverne:-)

Er man rigtig glad for glögg, eller skal holde stort selskab, kan man sagtens lave en dobbelt portion eller mere. Portionen på billedet herover er en dobbeltportion. Vi bruger den til at byde vores decembergæster velkommen i mit køkken(www.timmvladimirskoekken.dk)

 

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail