© 2015 . All rights reserved.

Dampet laks i chraimeh, en klassisk jødisk sauce.

Chraimeh er en jødisk tomatbaseret sauce, som jeg faldt over for nyligt i en Ottolenghi bog. Er helt pjattet med den og har efterhånden lavet min egen version af den, som jeg jo gør. Alle har deres egen version. Her laver jeg saucen først og hælder den i et fad, hvorefter jeg lægger laks, eller en anden fisk ovenpå og damper det hele i ovnen. Det giver fisken mulighed for at sive nogle af sine safter ned i saucen og samtidig suge lidt af saucen til sig. Jeg lan lide min sauce ret stærk, men du kan sagtens skrue ned for “blusset” ved at putte mindre chili i, uden at den gode varme smag forsvinder.

3 tsk spidskommen

1 spsk kommen

1 tsk korianderfrø

1 tsk allehånde

8 fed hvidløg

1 rød chili, eller en habanero hvis du tør

1 spsk stærk(og gerne røget) paprika

et drys kanel

et drys cayenne

Vindruekerneolie, eller solsikkeolie

1 ds. flåede tomater, blendet til pure

2 dl mild grøntsagsfond

Sukker

1 lime, kun saften

Salt, peber

Koriander, frisk

4 laksebøffer, eller anden god fisk

Start med at varme en lille pande godt op. Kom spidskommen, kommen, korianderfrø og allehånde på og rist dem til de begynder at dufte og ryge ganske let. Pas endelig på at de ikke brænder på. Overfør dem til en morter og knus dem godt. Kom dem i en blender sammen med hvidløg, chili, paprika, kanel, cayenne og 2-3 spsk olie og blend det hele til en grov paste. Du kan evt komme mere olie ved, hvis den bliver for tør. Kom lidt olie i en stor varm pande og steg din paste af i ca. 1 minuts tid. Den må ikke brænde på.Imens kan du blende din dåse flåede tomater, i samme blender som før, så får du nemlig lige de sidste rester af pasten med. Hæld de blendede tomater og 1-2 dl fond(eller vand) på panden og lad det hele koge lidt op. Tilsæt limesaft, ldit salt og peber og lad det hele reducere ind til saucekonsisten. Smag evt. til med salt, peber, lime. Sæt din ovn på damp, 99 grader og ca. 20 minutter og lad den varme op i 5. Du kan nu putte laksen direkte oven på saucen i panden, eller overføre det hele til et ovnfast fad. Hæld gerne lidt af saucen ovenpå laksen. Drys med salt og peber. Damp laksen, alt efter størrelse, i 10-12 minutter og server straks med masser af frisk koriander og basmatiris.