© 2016 . All rights reserved.

Dampede dolmere.

Kåldolmere er en lidt glemt klassiker, som jeg gerne vil slå et lille slag for her. De er både nemmeat lave, især hvis man damper dem som her, og de smager altså bare af barndom og bedsteforældrehygge. Jeg laver dem med spidskål fordi det elsker jeg, men du kan bruge stort set hvilket som helst kål, sålænge det er stort nok i bladene til at nå rundt om farsen.

4 personer– 1 time.

500g hakket kalv og flæsk

1 stort løg

2 æg

75g

mel

1dl mælk (kan erstattes af bouillon)

2 tsk salt

Peber

1 spidskål

Kom saltet i en skål sammen med det hakkede kød og rør det godt sammen. Heri kommes mel, æg, mælk og peber. Tilsæt eventuelt mere mel, hvis farsen er meget våd. Lad farsen trække en halv time på køl. Steg eventuelt en prøvedelle for at sikre, at farsen er smagt godt til.

Pil forsigtigt bladene af spidskålet. Damp dem 1-2 to minutter ved 100 grader, så de falder let sammen og bliver nemmere at arbejde med.

Læg en klump fars på størrelse med en god frikadelle på et kålblad. Fold kålbladet rundt om og bind forsigtigt en stegesnor om, til at holde den sammen. Damp ved 100 grader i 15 minutter. Du kan spise dem nu, eller vælge at stege dem kort i smør, på en varm pande, til de bliver brune og let karamelliserede.

Server med kogte kartofler, smørristede rosenkål og en opbagt sauce.