© 2012 . All rights reserved.

Orangestænger version 2.0

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Chokoladeganache med appelsinolie, salt og krystalliseret chokolade

Da jeg var lille og på besøg hos min mormor, fik vi altid serveret de der lækre orangestænger, som lignede saltstænger, men som var af appelsinchokolade med knas. Jeg elskede dem! Jeg har ikke smagt dem i mange år, og tænker at det nok er bedst at lade være. Jeg er nemlig ret sikker på, at produktet ikke er lige så godt, som mine spæde barnesmagsløg vil have mig til at huske. Men smagen ligger stadig og rumsterer i baghovedet, så nu har jeg prøvet at lave min egen version af barndomsmindet, bare i en knap så mormor-agtig version. God chokolade, sat som en (ikke helt klassisk) ganache, appelsinsmag tilført som en dejlig bittersød olie og den sprøde knas, her i form af små himmelske chokolade “krystaller”.

Appelsinolien skal startes et par dage i forvejen men er nemmere end nem at lave. Og lav endelig bare  dobbelt af den. Den kan nemt bruges til mange andre ting også.

Appelsinolie:

1 økologisk appelsin

50 ml jomfruolivenolie

Riv appelsinskallen fint, og læg ned i en lufttæt beholder. Dæk med olivenolien, luk beholderen og stil den i stuetemperatur i 2 dage. Herefter kan du si appelsinskallen fra, men gem den! Den kan bruges til anretningen på toppen af ganachen.

 

Chokoladeganache:

200 gram chokolade (70% kakaoindhold)

1.5 dl vand

Bræk chokoladen op i mindre stykker og læg den i en varmefast skål. Kog vandet op og hæld det over chokoladen. Rør rundt til det er smeltet helt og er en lind masse. Lad det køle lidt ned (til 35 grader, hvis man skal være pedantisk) og pisk det herefter godt (på røremaskine), så det køler godt ned og bliver lidt tykkere. Stil i køleskab i til det er blevet helt fast, omkring to timer.

 

Krystalliseret chokolade:

150 gram chokolade
200 gram sukker

50 gram vand

Knæk eller hak chokoladen ud i små stykker og smelt den over vandbad. Kog sukker og vand op og lad det koge, indtil det når en temperatur på 140 grader. Det tager cirka 20 minutter. Hæld chokoladen op i din mixerskål og sæt piskeriset på røremaskinen. Mens du pisker på høj kraft, hælder du den flydende sukkermasse ned i chokoladen, som krystalliserer stort set med det samme. Det er vigtig at temperaturen på sukkermassen er rigtig, ellers virker det ikke. Det er en stor portion, men den kan også bruges som drys på is, yoghurt og alt andet, der trænger til at blive lidt peppet op med chokolade og knas.

Anretning:

Dryp lidt appelsinolie i bunden af en skål eller på en serveringstallerken. Læg en kugle (quenelle) på olien og drys med et par store havsaltflager og lidt af den krystalliserede chokolade.

 
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail