© 2012 . All rights reserved.

Æbletærte “Pandowdy” style

“Pandowdy” æbletærte.
Denne æbletærte fik jeg på en råkold aften, en gang på en restaurant i Queenstown, New Zealand og har aldrig rigtig glemt den. Her er min version af den. Den er overraskende aromatisk, nærmest parfumeret af alle æblerne og citronskallen. Og den sprøde dej, der spiller godt op med sin (ikke for)fede smør og vanille smag. . Og så er der også lidt  til dagen efter, hvis man kun er 4 til middag. Pandowdy er egentlig en version af de traditionelle amerikanske “Cobblers”. I en Pandowdy bryder  man bare selv overfladen på dejen halvvejs under bagningen,  så saften rigtig kan slippe fri og udvikle sine smage, mens den får de sidste 20-25 minutter i ovnen.
Æbletærte “Pandowdy” style:
(dessert til 6-8 personer)
Mørdejen:
250 g hvedemel
40 g flormelis
Skrabede korn fra 1 supergod vanillestang
Fintrevet skal fra 1 citron
140 g koldt smør i tern
120 g creme fraiche.
4 Elstar(eller pink lady)æbler
4 Holsteiner cox(eller granny smith)æbler
300 g sukker(brug farin, hvis du vil ha en lidt dybere smag)
150 gram brombær(frosne kan sagtens bruges)
40 g hvedemel
saften fra 1 appelsin
Revet skal fra 1 1/2 citron
Mørk rørsukker til drys
Fløde til serveringen
Put mel, sukker, vanillekorn, citronskal, og 1/2 tsk salt i en foodprocessor eller røremaskine og rør det hele sammen. Tilsæt smørtern og rør til smørret er blevet til små klumper. Tilsæt creme fraiche og rør det hele sammen. Hæld ud på køkkenbordet og ælt det let sammen med håndryggen. Endelig ikke ælte for meget. På køl i 2 timer, pakket i film.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Skræl æblerne, fjern hus og kerner. Del æblerne i 8 både og smid  i en skål, sammen med sukker, brombær, mel, saft og citronskal. Bland det hele godt, men forsigtigt, så alle æbler er dækket af ingredienserne. Læg dem i en ovnfast tærteform(gerne en 24 cm/ 5 cm)
Rul mørdejen ud i et tyndt(4mm)lag på en meldrysset overflade. Pensl tærteformens kant med vand, så dejen kan binde sig helt fast til kanten under bagning. Placer dejen over æblerne og pres dejen godt rundt i formens kant. Skær overskydende dej af med skarp kniv. Pensl dejen med vand og strø et godt lag rørsukker på. Lav et lille hul øverst i dejen så dampen kan slippe ud og sæt den i ovnen til dejen er let gylden og sprød(ca. 30-35 min.)
Tag tærten ud og knæk dejen i store stykker med en gaffel og tryk den let ned i fyldet.
Tilbage i ovnen i 20-25 minutter, til saften bobler op over dejen og den er blevet gylden brun og flot.
Lad hvile i 15 minutter og hæld evt. lidt fløde over inden serveringen…
Mange tak til fotograf Lars E for en hyggelig dag i køkkenet og nogle appetitlige billeder. Du kan se flere af hans værker og læse mere om ham her:

8 Comments

  1. This comedian from Brooklyn, New York has been making audiences
    laugh for decades with his unique outlook on live.
    And when you feel that you want to change the message
    on your wall, you can easily take them off because they are designed to be removable.
    Many consumers, including myself, rely heavily on Consumer Reports for their testing and rating of products.

  2. hey there and thank you for your information ¨C I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon.

  3. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

  4. I have been browsing on-line more than three hours as of late, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  5. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.