© 2012 . All rights reserved.

Æblesmør

Søndagsmorgenmaden bliver der altid gjort et stort nummer ud af, her i huset. Katrine laver sine hjemmelavede boller og vi spiser laks, porcherede æg, store mængder af ost og…æblesmør! Masser af æblesmør.

Det er bestemt ikke kun begrænset til indtag om søndagen, dertil er det alt for godt, men det er om søndagen det smager bedst. På nybagte boller og med hjemmeristet kaffe. Cassius, vores søn på 2 1/2 år, kommer til at kalde det for “det brune syltetøj”, når han glemmer at det hedder æblesmør. Og det er faktisk en mere præcis beskrivelse, for det har ikke meget med smør i sin oprindelige betydning, at gøre. Det er faktisk mere en slags syltetøj. Men det er også mere end det. Det rummer den syrlige friske æblesmag, den søde og dybe muscovadosukker, og de uendelige varme nuancer af stjernanis, kanel, kardemomme, nelliker og allehånde. En rigtig vintervarmer!


Opskrift:

1.5 kg æbler (Belle de Boskoop er gode, men andre ikke for faste æbler kan bruges.)

1 kop vand

8-10 Nelliker

8-10 Allehånde

2 Kardemomme kapsler

1 Stjerneanis

1 tsk stødt kanel

200 g Muscovado sukker

100 g rørsukker

2 tsk havsalt

Saft og skal af 1 citron

Skær æblerne i grove stykker, med skræl og hus. Smid dem i gryden med vandet og bring i kog med låg.  Skru ned for varmen og lad dem simre i 40-45 minutter indtil de er godt udkogte. Passer det hele gennem en si, over i en ny gryde.

Rist kortvarigt nelliker, allehånde, kardemomme og stjernanis på en tør og meget varm pande. Prygl dem herefter godt igennem i en morter og tilsæt dem “æblemosen”, sammen med kanel og resten af ingredienserne.

Kog det hele ved svag varme i 30-45 minutter. Hæld på små steriliserede glas, så du altid kan give en smagsprøve med til vennerne.

Server på lune hjemmebagte boller med iskold smør.

Æblesmørret kan også sagtens bruges til et ostebord eller til forskellige desserter som f.eks. æblekage, trifli, vafler og lign… Og hvis du gearer lidt ned for de varme nuancer, tilsætter lidt mindre allehånde og nelliker og måske lidt mere citron eller appelsin f.eks, så bliver den også hurtig en klassiker på sommermorgenbordet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.